مقدمه :
مطالعه انگیزش و رفتار جستجویی برای یافتن پاسخ به سئوالات پیچیده طبیعت انسان است . (بلانچارد ، 1388 ،23) انگیزش به این موضوع می پردازد که افراد کارها را به طرق و شیوه های خاصی انجام می دهند. عده ای وقت شناس، سخت کوش، با علاقه و پشت کار به کار و فعالیت می پردازند و عده ای برای وقت خود ارزش قائل نبوده و به حداقل کار و تلاش بسنده کرده و همواره سعی از گریز در محل کار دارند (محمدی، 1381، 24)
موضوع انگیزش در دریانوردی اهمیت زیادی دارد زیرا حرفه دریانوردی دارای شرایط ویژه و خاص است که سایر سازمانها با آنچنان شرایطی که در حوزه دریانوردی با آن مواجه هستند روبرو نمی شوند. انجام کار مداوم و مستمر بدون امکان ترک محیط کار پس از سپری کردن کار موظف روزانه ، پیوند محیطی مکان زندگی فردی با مکان کار که این همگرایی تا حدود 6 ماه (حداقل 3 ماه) ادامه می یابد
ـ وجود فاصله عاطفی با زندگی خانوادگی و محیطهای اجتماعی باز و عمومی ـ امکان رخداد عارضه های روانی ناشی از به هم ریختگی ساعات زندگی با ساعات کار ـ کار در شرایط سخت عملیاتی ـ کار در محیط های جغرافیایی متفاوت ـ کار در درجه حرارت متنوع و به شدت تغییر پذیر ـ کار در شرایط جوی نامساعد، کار در محیط با لرزش از آن جمله اند .
بررسی در این موضوع که چه عواملی باعث انگیزش افراد دریانورد می شوند و با پاسخ به این پرسش که چگونه می توان در کارکنان ایجاد انگیزه نمود و ثبات و ایستایی و ماندگاری آنان را در فضای شغلی بیش تر کرد حائز اهمیت است .
انگیزش فرایند نیروهای متعددی است که هم زمان بر فرد ـ محیط و بر فضای شغلی ـ حرفه ای وارد می شود و در چنین وضعیتی است که می توان اذعان کرد در بروز انگیزش ، عوامل داخلی فردی و بیرونی مختلفی دخالت دارند در این خصوص می توان به عوامل سازمانی (داخلی) عوامل اقتصادی ـ اجتماعی و فرهنگی (بیرونی) و مهارت های فردی ـ شخصیت ـ خصایص رفتاری که فرد شاغل دارد (عوامل فردی اشاره کرد)
در این زمینه ها نظریه های متعددی مطرح شده است و باید اعتراف کرد که نظریه ی مشخصی در مورد این که چه عواملی باعث انگیزش افراد در محیط کار می شوند به صراحت و روشنی وجود ندارد .
این فصل به بررسی تئوری های انگیزشی و تحقیقاتی که در تئوری های انگیزش تلاش می کنند تا آن دسته از عواملی را که باعث تقویت نیازهای رفتاری می شوند نشان دهند این نیازها شامل کمبودهای فیزیکی روانی در حد قوی یا ضعیفی می باشند که موجب تحریک و بروز یک رفتار شده و در نهایت تحت تأثیر عوامل محیطی قرار می گیرند از این رو نیازهای انسان بر حسب زمان و مکان بسیار متنوع و دائم در حال تغییر است. (کریتنر ، 1384، 207)
اهداف تحقیق :
برای افزایش کارائی و اثربخشی در سازمان نیاز به تأمین شرایطی هستیم ، نیروی انسانی انگیخته شده برای انجام این کار مهمترین عامل می باشد . برای ایجاد انگیزه و افزایش آن باید نیازهای آنان را شناخت و در جهت تأمین و ی نیازهای افراد در محیط کار اقدام کرد لذا هدف کلی این تحقیق شناسایی عوامل مؤثر بر انگیزه شغلی دریانوردان ایرانی شاغل بر کشتی های تجاری اقیانوس پیما و تعیین اولویت و اهمیت هر یک از عوامل مؤثر بر انگیزه شغلی دریانوردان ایرانی شاغل بر کشتی های تجاری اقیانوس پیما می باشد
1-8 سئوالات تحقیق :
با توجه به موضوع تحقیق ، سئوال های اصلی تحقیق به شرح ذیل می باشد .
1) عوامل مؤثر بر انگیزه شغلی دریانوردان ایرانی شاغل بر کشتی های اقیانوس پیما کدامند؟
2) ترتیب عوامل اثرگذار بر انگیزه شغلی دریانوردان ایرانی شاغل بر کشتیهای تجاری اقیانوس پیما چگونه می باشد؟
درباره این سایت